woensdag 31 oktober 2012

Vintage ketting
Vintage kettingen, je ziet ze in veel winkels op het moment. Ze zijn er in allerlei soorten en maten, met verschillende afbeeldingen. Maar wist je dat het eigenlijk heel simpel is om zo’n ketting zelf te maken? En zelf een afbeelding kiezen voor erin? 

Op verschillende websites, zoals o.a. Bella Victoria, Sillis, Beadmixer en Hoblit vind je allerlei materialen voor het maken van deze kettingen.

Hieronder leg ik uit hoe je een vintage ketting maakt.Onderdelen
-       1 glascabochon (ik gebruik hier een cabochon van 30x40mm);
-       Een zilveren kastje/setting (ik gebruik hier een kastje van 30x40mm);
-       Afbeelding op fotopapier (van 30x40mm);
-       Zilveren ketting;
-       Zilveren ringetjes (ik gebruik hier 8mm ringetjes);
-       Sluiting voor de ketting.


Gereedschap
-       Mod podge;
-       Lijm (o.a. 1 secondelijm werkt prettig of E6000 lijm);
-       Een dun kwastje;
-       Rondbektang;
-       Platbektang.


DIY
Kies een afbeelding voor je ketting. Print deze op fotopapier en knip hem uit zodat hij in het kastje past. Sommige webshops leveren afbeeldingen mee als je bij hen besteld. Doe wat lijm in het kastje en plak de afbeelding in het kastje met de E6000 lijm. Pak het kwastje en smeer wat mod podge over de afbeelding. Dit zorgt voor een mooie glans. Laat dit goed drogen (ongeveer 30 minuten).

Als de afbeelding gedroogd is, plak je de glascabochon met E6000 lijm in het kastje. Let op dat je geen bellen achterlaat. Om bellen tegen te gaan, kun je eventueel een zwaar voorwerp (zoals een boek) op je kastje leggen. Laat dit een paar uur liggen, zodat het goed kan drogen.

Een afbeelding met lucht zorgt voor vlekken.

Nu gaan we de ketting vast maken. Meet de lengte van de ketting op. Dit kan je doen door de ketting om te hangen en vast te pakken bij de juiste lengte. Met de platbektang (ik gebruik er 2) kun je de ketting op maat maken. Je knijpt, als het ware, de ketting af waardoor hij loslaat van de snoer. Je kunt natuurlijk ook een oude ketting gebruiken.
Pak 2 ringetjes en maak deze aan de uiteindes van ketting vast. Aan een ringetje maak je ook de sluiting vast. Dit doe je door met de platbektang het ringetje open te buigen en de ketting (en sluiting) aan het ringetje te rijgen. Nu druk je het ringetje weer dicht met de platbektang.

Als laatste maken we het kastje vast aan de ketting. Zoek het midden op van de ketting, maak het ringetje open met de platbektang en haal hier de ketting doorheen. Maak nu ook het kastje vast aan het ringetje. Als laatste druk je het ringetje dicht met de platbektang.

Je ketting is nu klaar en dragen maar!

Liefs,
Lindy

Ps. Naast kettingen kun je bijvoorbeeld ook ringen, oorbellen of een broche maken met deze techniek...

  


6 opmerkingen:

 1. Prachtig! Dank je! Hier was ik al heel lang naar op zoek. Groetjes Talitha

  BeantwoordenVerwijderen
 2. hey waar koop je die glascabochons????
  Doeiiii

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hallo Lindy,

  OP het plaatje van de ketting, heb je een plaatje gebruikt "Love Always" met het vogeltje. Ik vind het plaatje geweldig. Kun je mij vertellen hoe je deze hebt gevonden? Of mag ik deze misschien van je ontvangen?
  Dat zou geweldig zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je glaasje bestellen bij bella victoria. Je krijgt daar gratis prentjes bij.....bovenstaande gebruikte prentjes komen ook van daar ;-)

   Verwijderen
 4. Hoi Lindy,

  Kan jij helpen? Ik krijg de luchtbellen niet weg. Wat doe ik fout?
  Hoop dat jij weet wat ik fout doe. Zelfs met veel drukken en veel kracht krijg ik ze niet weg :-(

  BeantwoordenVerwijderen